Tijdig aanmelden voor deelname aan de kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling is een vrijstelling voor de btw. Wanneer je omzet niet meer € 20.000 op jaarbasis bedraagt en je bent gevestigd in Nederland, dan kun je je aanmelden voor de kleine ondernemersregeling. De regeling geldt voor alle bedrijven, dus ook voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en B.V.’s.

Wat is de KOR?
De KOR is een vrijstelling voor de btw. Wanneer je onder deze regeling valt, bereken je geen btw meer aan je klanten. Door deze regeling heb je minder administratieve verplichtingen, zoals het niet meer doen van de btw-aangifte. Dit betekent wel dat de btw over de kosten en investeringen niet meer teruggevraagd kan worden.

Voordeel of nadeel
Deelname aan de KOR kan voordelig zijn wanneer je producten of diensten levert aan consumenten en wanneer je jaarlijks btw moet betalen. Soms is deelname aan de KOR niet voordelig. Dit is het geval wanneer je jaarlijks btw terug krijgt. En heb je in de afgelopen 4 jaar geïnvesteerd, dan moet je een deel van de ontvangen btw terug betalen. Wisselt je omzet sterk elk jaar, dan is het ook niet verstandig om deel te nemen aan de KOR. Want als in een jaar je omzet boven de drempel van € 20.000 komt, vervalt de KOR. Je kan dan 3 jaar lang niet meer deelnemen aan deze regeling.

Hulp nodig bij uw afweging om een juiste keuze te maken?
Je adviseur bij Zoer administratie kan je helpen om een juiste keuze te maken. Dit doen wij door samen een inschatting van de omzet voor komend jaar te maken. En naar de overige van belang zijnde punten te kijken of hiermee te bekijken of de KOR interessant is voor je onderneming.
Om deel te nemen per 1 januari 2021 moet je je uiterlijk op 3 december hebben aangemeld bij de Belastingdienst.