Wat zijn representatiekosten?

Het jaar 2020 is een zeer bewogen jaar geweest waar veel aanpassingen van iedereen nodig is geweest. Aandacht voor elkaar is nu belangrijker dan ooit geworden en het geven van een relatiegeschenk aan het einde van het jaar wordt vaak erg gewaardeerd.

Geef je bestaande klanten of leveranciers een relatiegeschenk, dan valt dit onder representatiekosten.

Representatiekosten zijn kosten die je maakt om je bedrijf te presenteren, maar waar geen tegenprestatie tegenover staat. Vaak hebben dit soort kosten geen 100% zakelijk karakter maar vallen ze ook gedeeltelijk in de privésfeer. Representatiekosten worden daarom ook wel gemengde kosten genoemd.

Welke kosten precies onder representatiekosten vallen, is niet precies te zeggen. Om het je wat makkelijker te maken geven wij je onderstaand een overzicht met veelvoorkomende voorbeelden van representatiekosten:
– Relatiegeschenken aan bestaande klanten of leveranciers
– Bijdragen aan feesten en evenementen
– Kosten voor zakelijke feesten en evenementen
– Congressen en recepties
– Zakelijke lunches of diners met (toekomstige) klant of opdrachtgever

Het is dan ook belangrijk om representatiekosten goed bij te houden of laten bijhouden door een boekhouder, zodat dit achteraf makkelijker berekend kan worden.

Er zijn ook een aantal zaken waarvan door de Belastingdienst is bepaald dat ze niet aftrekbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:
– Zorgverzekering
– Het behalen van een rijbewijs
– Verkeersboetes
– Bezoek aan een schoonheidssalon/kapper
– Kleding zonder bedrijfslogo of wat niet een speciaal uniform is

De Belastingdienst heeft wél een lijst beschikbaar waarop een aantal zakelijke kosten vermeld staan die niet aftrekbaar zijn.